‘Nuk do të kemi vaksinë në…’/ Zyrtarja e OBSH del kundër rikthimit të karantinës, jep njoftimin e rëndësishëm

Doktoresha Maria Van Kerkohove, një nga zurtaret më të larta në Organizatën Botërore të Shëndetësisë ka dalë kundër idesë për një rikthim të karantinës.

Në emër të OBSH-së, ajo u ka kërkuar vendeve që të mos rimrrin nisma për rikthimin e kufizimeve si një përpjekje për të frenuar përhapjen e pandemisë.

“Bllokimet nuk janë diçka që u rekomanduan nga OBSH, por ato duheshin përdorur në një numër vendesh sepse shpërthimet po rriteshin kaq shpejt,” tha Dr Van Kerkhove, “por ne kemi shpresë se vendet nuk do të kenë nevojë të zbatojnë përsëri këto kufizime.

Ndërkohë ajo ka bërë edhe një njoftim të rëndësishëm në lidhje me vaksinën, duke u shprehur se në 6 muajt e ardhshëm nuk do të jetë e mundur ta kemi vaksinën kundër COVID-19.

“Në gjashtë muajt e ardhshëm nuk do të kemi vaksinë,” tha ajo. “Unë e di se ka shumë punë që po përshpejtohen përsa i përket vaksinës së sigurt dhe të efektshme, por ne nuk mund të presim deri vitin e ardhshëm që një të ndodhë.”

Në vend të kësaj, Dr Van Kerkhove u bëri thirrje vendeve të përdorin mjetet që janë aktualisht në dispozicion për të adoptuar një qasje “të përshtatur, specifike, të lokalizuar” për të përmbledhur grupe të reja infeksionesh.

“Shpejtësia e shkencës për këtë ka qenë e jashtëzakonshme … ne kemi mjete tani që mund të parandalojnë transmetimin dhe të shpëtojnë jetë,” tha Dr Van Kerkhove, duke iu referuar masave duke përfshirë kontaktimin e gjurmimit, testimin e përhapur, pajisjen e ambienteve shëndetësore, distancimin fizik dhe veshjen e maskave të fytyrës.