Pse duhet të hani shalqi çdo ditë

Shalqini është një nga frutat më të lëngshme e të shëndetshme për organizmin. Ai është jashtëzakonisht i pasur me vitamina, minerale dhe fibër. Përfitimet që njeriu merr nga shalqini janë të mëdha. Më poshtë mund të mësoni nga AgroWeb. org, vlerat e mëdha të shalqinit dhe sigurohuni që të mos të mungojë më në tryezat tuaja. Mund ta përfshini në sallata të ndryshme të gjelbra shoqëruar me djathë sipas dëshirës.

Shëndeti I Zem.rës

Shalqini është i pasur me amino acide të cilat ulin ten.sionin e gja.kut.

Shëndeti i zem.rës përmirësohet edhe nga antioks.idantët të cilët ulin rre.zikun e at.akut në ze.mër.

Mbr.ojtje Për Gjymtyrët

Shalqini përmban pigmente natyralë që luf.tojnë infla.macionin në gjymtyrë.

Disa studime, të cilave u referohet AgroWeb. org, thonë se falë konsumit të shalqinit, njerëzit janë më pak të prekur nga reu.matizma ose art.riti.

Antioksidantët

Ngjyra e kuqe e shalqinit i atribuohet likopenit, një antio.ksidant që ul rrez.ikun e radi.kaleve të lira apo dia.betit.

Shalqini përmban më shumë likopen se domatet dhe çdo perime tjetër.

Mbr.ojtja e Lëkurës

Ngrënia e shalqinit shërben si mbu.rojë për lëkurën.

Antioksidanti likopen ndihmon organizmin edhe ndaj dje.gieve nga dielli.

Shëndeti I Syve

Një racion me shalqin plotëson 30% të nevojës ditore për vitaminë A, e cila është thelbësore për shëndetin e syve.

Hidratim

Sipas të dhënave të AgroWeb. org, 92 përqind e përmbajtjes së shalqinit është ujë, ndaj ky frut është ideal për hidratimin e organizmit.

Mungesa e lëngjeve dhe ujit në organizëm e drobit atë.

Zbutja E Lëkurës

Shalqini përmban vitaminat A, B6 dhe C të cilat ndihmojnë në mbajtjen e lëkurës të butë e të lë.muar.

Shalqinin mund ta shfrytëzoni edhe si një maskë lëkure duke përzier lëngun e tij me kos.

Mbajeni 10 minuta dhe më pas shpëlajeni.

Më Shumë Energji

Uji, antioksidantët dhe amino acidet tek shalqini e bëjnë atë ideal për njerëzit që kryejnë aktivitete fizike int.ensive.

Shalqini përmban edhe shumë kalium, një mineral që ushqen muskujt dhe garanton më shumë energji.

Sheqeri Në Gj.ak

Niveli i gli.cemisë tek shalqini është 80, por falë karbohidrateve që ai përmban, do të thotë se si frut nuk arrin të rrisë nivelin e sh.eqerit në gj.ak.

Tretja

Njerëzit që vu.ajnë nga koliti nuk duhet t’i thonë ‘jo’ shalqinit sepse është një frut shumë i lehtë për t’u tretur.

Shalqini është i butë dhe i lëngshëm ndaj nuk i bën d.ëm stomakut.